Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Σπανακόπιτα φούρνου


Υλικά Υλικά για τη ζύµη:

1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1½ φλιτζάνι γάλα
700 γρ. αλεύρι λευκό µαλακό
1 φλιτζάνι σουσάµι για το πασπάλισµα
κρόκος ενός αυγού για το άλειµµα

Υλικά για τη γέµιση:

3 κουταλιές της σούπας
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 κιλό σπανάκι
1 µατσάκι µαϊντανό
8 κρεµµυδάκια φρέσκα
2 κουταλιές της σούπας
ψιλοκοµµένο δυόσµο
2 φλιτζάνια ξινή µυζήθρα
αλάτι
πιπέρι


(6 μερίδες)

ksp_136

Εκτέλεση:

Βάζουµε στο µπολ τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και τα δύο φλιτζάνια αλεύρι. Δουλεύουµε το µείγµα και προσθέτουµε σταδιακά το ανάλογο αλεύρι, µέχρι να σχηµατισθεί ζύµη.
Ελέγχουµε την πυκνότητά της µε το χέρι και τη δουλεύουµε σε µία αλευρωµένη επιφάνεια για 4-5 λεπτά. Τη σκεπάζουµε µε βαµβακερή πετσέτα και την αφήνουµε να ξεκουραστεί µέχρι να ετοιµάσουµε τη γέµιση.
Ρίχνουµε το σπανάκι ψιλοκοµµένο µε τον µαϊντανό επίσης ψιλοκοµµένο σε ένα µεγάλο µπολ.
Τα τρίβουµε µε τα χέρια µας και αρκετό αλάτι µέχρι να µαραθούν και να πάρουν έντονο βαθυπράσινο χρώµα.
Τα ανακατεύουµε µε τα ψιλοκοµµένα κρεµµύδια, τον δυόσµο, το πιπέρι και την ξινή µυζήθρα.
Χωρίζουµε τη ζύµη σε δύο κοµµάτια. Ανοίγουµε πάνω σε αλευρωµένη επιφάνεια ένα στρογγυλό φύλλο, ανάλογο µε τη διάµετρο του ταψιού που θα χρησιµοποιήσουµε.
Λαδώνουµε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουµε µέσα το φύλλο, το οποίο πρέπει να περισσεύει από το χείλος του ταψιού. Αδειάζουµε µέσα τη γέµιση και τη στρώνουµε µε ένα κουτάλι ώστε να απλωθεί οµοιόµορφα.
Σκεπάζουµε µε ένα δεύτερο φύλλο και κλείνουµε γύρω γύρω, ενώνοντας τα δύο φύλλα.
Αλείφουµε την πίτα µε τον χτυπηµένο κρόκο του αυγού. Πασπαλίζουµε µε το σουσάµι και ψήνουµε για 40-45 λεπτά στους 180 βαθµούς. Αφήνουµε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψουµε. Τρώγεται και κρύα.

 


Tags: , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content