Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Το μυστικό του καλλίγραμμου σώματος, της ευεξίας, της υγείας και της μακροζωίας κρύβεται στη μεσογειακή διατροφή.


Το μυστικό της ευεξίας, της υγείας και της μακροζωίας των Κρητικών από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι και σήμερα κρύβεται στη μεσογειακή διατροφή, υποστηρίζει ο Αντώνης Καφάτος, Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Κρητικών και εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής όχι μόνο διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος μας, κάτι που σήμερα απαντάται μόνο στο 25% του πληθυσμού, αλλά μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 60% , εμφράγματος έως και 80% και όλων των χρόνιων νοσημάτων.

Τι ακριβώς είναι η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ);

Η ΜΔ αρχικά περιγράφτηκε μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το Ινστιτούτο Ροκφέλερ από τη Νέα Υόρκη επέλεξε από όλες τις μεσογειακές χώρες να έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Η περιγραφή έγινε για να εντοπιστεί αν υπήρχε ανεπάρκεια θρεπτικών
συστατικών. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ανεπάρκειας. Αντίθετα οι Κρητικοί είχαν άριστο διαιτολόγιο, δηλαδή έτρωγαν ελάχιστο κρέας (μία φορά την εβδομάδα ανάλογα και με τις οικονομικές ανάγκες αλλά κρατούσαν και τις νηστείες της εκκλησίας), κάπου κάπου ψάρια ενώ κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή τους ήταν το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο τους, τα εποχικά φρούτα, οι ξηροί καρποί.
Από το τραπέζι δεν έλειπε το ψωμί που έφτιαχναν με σιτάρι που παρήγαγαν οι ίδιοι.

Η περιγραφή έγινε το 1948 και επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία αυτά το 1960.

Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ΜΔ και σήμερα για την Ελλάδα γιατί στις άλλες χώρες υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Όλες οι χώρες εφαρμόζουν το ίδιο μοντέλο ΜΔ;

Το 1960, που άρχισε η έρευνα των 7 χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία) η κατανάλωση κρέατος κατά κεφαλή στην Κρήτη ήταν 35γραμ. και στην Αμερική 270 γραμ. Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Κρήτη ήταν 150 γραμ. και στην Ιταλία και την Ισπανία 15-20 γραμ. Οι Κρητικοί έτρωγαν 700γραμ. λαχανικά και οι Ιταλοί λιγότερα από 400 γραμ.

Η έρευνα των 7 χωρών συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησε το 1960 από τον Αμερικανό επιδημιολόγο Αncel Keys από το Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, που πέθανε πέρσι σε ηλικία 100 ετών.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη του κόσμου, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Από αυτές τις εφτά χώρες οι Κρητικοί ήταν η καλύτερη ομάδα, η μακροβιότερη με την καλύτερο επίπεδο υγείας δηλαδή χαμηλότερη χοληστερίνη και πίεση και το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με τη διατροφή και την άσκηση.

Νεότερα ευρήματα υπάρχουν;

Η τελευταία φορά που είδαμε τους ανθρώπους αυτούς ήταν το 2000. Κάθε χρόνο ελέγχουμε τους θανάτους, τα αίτια των θανάτων αυτών των 800 ανθρώπων.

Το 2000 η ομάδα των Κρητικών εξακολουθούσε να έχει το καλύτερο επίπεδο υγείας, λιγότερα εμφράγματα, λιγότερα κρούσματα καρκίνου και γενικά χρόνιων ασθενειών και μεγαλύτερο επίπεδο επιβίωσης. Εμείς είχαμε 22% ποσοστό επιβίωσης τη στιγμή που οι Ιταλοί και οι Φινλανδοί είχαν 5-9% και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό ήταν κάτω από 13%. Ούτε οι Ιάπωνες που είχαν μεγάλη κατανάλωση ψαριών είχαν καλό ποσοστό επιβίωσης, αντίθετα ήταν οι πρώτοι σε καρκίνους.

Εκτός από την Κρήτη εξετάζεται και η Κέρκυρα, αλλά εκεί δεν έχουν τόσο καλά ποσοστά ενδεχομένως γιατί έχουν επιρροές από τη δυτικού τύπου διατροφή.

Το 2010 θα έχουμε νεότερα ευρήματα.

Τι είναι το μεσογειακό σκορ;

Διάφορες μελέτες προσπαθούν να βγάλουν ένα δείκτη καλής διατροφής. Καλός δείκτης είναι όταν καταναλώνουμε υψηλή ποσότητα μονοακόρεστων, πολυακόρεστων, οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών και χαμηλή ποσότητα κορεσμένου λίπους δηλαδή κρέατος και γαλακτοκομικών, αλατιού και ζάχαρης.

Το καλό πρωινό τι ρόλο παίζει στη μεσογειακή διατροφή;

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες γιατί λαμβάνονται όλες οι θερμίδες και η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός αντί για δύο σε τρία γεύματα και αυτό βοηθά στην παραγωγή της ινσουλίνης, στη διατήρηση της χοληστερόλης σε σταθερά επίπεδα και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Και βέβαια επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Το καλό πρωινό είναι κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Οι Κρητικοί πριν φύγουν ξημερώματα για τις δουλειές στα χωράφια έτρωγαν ένα γερό πρωινό.


Σελίδες: 1 2

Tags: , , , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content