Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας σε εκδήλωση της Παγκρήτιας Ένωσης για την Κρητική διατροφή


2 Κύρια ομιλήτρια ήταν η Νομάρχης Ηρακλείου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της διανομαρχιακής, αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παγκρήτια Ένωση στην Αθήνα με θέμα την Κρητική διατροφή.

Στην ομιλία της η κ. Σχοιναράκη αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και στη μακροζωία που προσφέρει η Κρητική διατροφή, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί τη βάση και το διατροφικό πρότυπο στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία του μοντέλου της «Μεσογειακής Διατροφής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ίδρυσης από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα από το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» για τη διάσωση, την προβολή και την διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα, με στόχο τη συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.

Συγκεκριμένα, στην  ομιλία της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε:

«’’Μην ψάχνετε για το χάπι που υποκαθιστά την Κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο’’. Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Σέρζ Ρενό, ο οποίος μελέτησε τα αποτελέσματα της υιοθέτησης της Κρητικής Διατροφής από ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην γνωστή μελέτη «Λιόν Χάρτ Ντάιετ Στάντι» (Lyon Heart Diet Study).

Η συσχέτιση της διατροφής των κατοίκων της Κρήτης με την υγεία έγινε ευρέως γνωστή με τη «Μελέτη των Επτά Χωρών» που ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 από τον Αμερικανό Άνσελ Κίζ (Ancel Κeys) και τους συνεργάτες του, με αφορμή τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή.

ΚΡΗΤΙΚΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η δημιουργία του όρου «Μεσογειακή Διατροφή» στηρίχθηκε στο Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο και έγινε από επιστήμονες της διατροφής την δεκαετία του ’80, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία κυριαρχούσαν στις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου και στα οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν τα χαρακτηριστικά μιας «υγιεινής διατροφής». Οι επιστήμονες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα αποτελέσματα των ερευνών της εποχής που συσχέτιζαν την διατροφή με την υγεία, διαπιστώνοντας την υπεροχή της Κρητικής Διατροφής και αναγνωρίζοντας κάποια κοινά στοιχεία με άλλες κουζίνες της Μεσογειακής λεκάνης (κυρίως την χρήση του ελαιολάδου), έκαναν μια γενίκευση και ουσιαστικά «εφηύραν» τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή» αποδίδοντάς της τα χαρακτηριστικά της αναγνωρισμένης για τα οφέλη της στην υγεία, Κρητικής Διατροφής. Μπορούμε επομένως να πούμε με σιγουριά ότι η Κρητική Διατροφή αποτελεί την βάση και το διατροφικό πρότυπο στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία του μοντέλου της «Μεσογειακής Διατροφής», αποτελεί επομένως και την πιο αυθεντική μορφή/έκφραση αυτού του όρου.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αποτυπώνοντας αδρά τη διατροφή των Κρητικών στη δεκαετία του 1960, μπορούμε να πούμε ότι πυρήνα της διατροφής αποτελούσαν τα τρόφιμα από φυτικές πηγές, ενώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είχαν περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές καταναλώνονταν εποχιακά τρόφιμα που υφίστανται ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία,  τα οποία ήταν προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Στη χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης συνέβαλε και το γεγονός ότι οι Κρητικοί την περίοδο εκείνη ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό τις νηστείες που υπαγορεύονται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία,  οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 180-200 ημέρες κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η Κρητική Διατροφή όμως, πέρα από τις συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικότερου τρόπου ζωής. Οι άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως συνέβαλλαν στις ευεργετικές δράσεις της διατροφής αυτής στην ανθρώπινη υγεία είναι:

 • Η σωματική δραστηριότητα,
 • οι σταθερές ώρες των γευμάτων, και
 • το γεγονός ότι τα γεύματα αποτελούσαν μια ευχάριστη κοινωνική εμπειρία, σε αντιδιαστολή με το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταναλώνουν φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, συνήθεια η οποία σχετίζεται με υπερκατανάλωση φαγητού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ»

Είναι εμφανές ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο της διατροφής και των τοπικών προϊόντων στην Κρήτη. Η αύξηση της παχυσαρκίας, και δη της παιδικής, οδηγεί στην μείωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού και βάζει σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές – χαρακτηριστικό είναι ότι η Κρήτη κατέχει την 5η θέση στην Ευρώπη στα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-11 ετών και την 1η θέση στις ηλικίες 13-17 ετών. Επίσης, η έλλειψη αναγνωρισιμότητας των ποιοτικών κρητικών προϊόντων συμβάλλει καθημερινά στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού, ενώ η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος δημιουργεί αδιέξοδα σε μια οικονομία που είναι βασισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στον τουρισμό.

Όμως η Κρητική Διατροφή θα μπορούσε να γίνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και ο οδηγός για την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ζωής και οικονομικής δραστηριότητας.

Με το σκεπτικό αυτό ιδρύθηκε από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της ήρθε να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.

Ο στρατηγικός στόχος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Στόχος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι να αποτελέσει το σημείο συνάντησης των τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, όπου συλλογικά θα σχεδιάσουν μια στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, με μοχλό πάντα την Κρητική Διατροφή. Η εταιρεία λειτουργεί σαν ομπρέλα, «αγκαλιάζοντας» τις τοπικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν ή θα προκύψουν και θα δουλέψουν για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.

Οι άξονες πάνω στους οποίους εργάζεται το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι οι εξής:

 1. Η τοπική γαστρονομική παράδοση,
 2. Η υγεία,
 3. Τα τοπικά προϊόντα,
 4. Το περιβάλλον,
 5. Ο πολιτισμός,
 6. Ο τουρισμός.

Η εταιρεία έχει καταρτίσει τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο για την επίτευξη των στόχων της το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες στους εξής τομείς:

 1. Προβολή
 2. Πιστοποίηση
 3. Κατάρτιση, και
 4. Λειτουργία μονάδας υποδοχής & πληροφόρησης

Παράλληλα θα υλοποιήσει πρωτοβουλίες:

 1. για την προώθηση & ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με την χάραξη μιας παγκρήτιας «Πολιτικής για το Τοπικό Προϊόν»
 2. για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού και την σύνδεση της Κρητικής γαστρονομίας με τον τουριστικό τομέα
 3. την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών & εφήβων σχετικά με την Κρητική Διατροφή.


Σελίδες: 1 2

Tags: , , , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content