Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Παράδεισος γαστρονομικού τουρισμού η Κρήτη. Αμερικάνοι διατροφολόγοι στην Κρήτη


του Γιώργου Κώνστα

Σε παράδεισο του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα, θα μπορούσε να εξελιχθεί η Κρήτη. Στη διαπίστωση αυτή έχουν οδηγηθεί 45 περίπου Αμερικανοί διατροφολόγοι, που αυτές τις ημέρες επισκέπτονται το νησί μας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος γνωριμίας με τη μεσογειακή διατροφή.
Χθες το μεσημέρι οι επιστήμονες βρέθηκαν στο Βοτανικό Πάρκο, στα Σκορδαλού του Δήμου Μουσούρων όπου και συμμετείχαν σε γευσιγνωσία Κρητικών αφεψημάτων (δίκταμο, μαλλοτήρα, φασκόμηλο, μαντζουράνα), ενώ συμμετείχαν στην παρασκευή και γεύτηκαν χορτόπιτες με μεγάλη ποικιλία φυτών από την περιοχή.
“Η αληθινή φιλοξενία είναι η σωτηρία αυτής της χώρας. Είναι από τα λίγα πράγματα που δεν έχουμε χάσει, γιατί είναι έμφυτο, το έχουμε μέσα μας. Δεν πιστεύω στον μαζικό τουρισμό αλλά σε μικρά στοχευμένα γκρουπ, που έρχονται εδώ για συγκεκριμένο σκοπό για αυτό και ασχολούμαι με τον γαστρονομικό τουρισμό”, ανέφερε η κα Νταϊάνα Κόχυλα, υπεύθυνη του προγράμματος και ιδιαίτερα γνωστή για την αρθρογραφία της μέσα από την εφημερίδα “Τα Νέα”.
“Φιλοξενούμε τους διαιτολόγους από την Αμερική. Πρόκειται για ένα είδος επαγγελματικών διακοπών καθώς πρέπει να πάρουν κάποιες μονάδες για να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Αμερική. Αυτό το ταξίδι που έχουν ξεκινήσει εδώ και 8 ημέρες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας θα τους δώσει τις περισσότερες μονάδες. Δείχνουμε την ελληνική – μεσογειακή κουζίνα στο μεγαλείο και στην απλότητά της. Δείχνουμε μια ποικιλία πιάτων, μαγειρεμένα από ανθρώπους της καθημερινότητας, απλές νοικοκυρές”, τόνισε η κα Κόχυλα, υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των επιστημόνων για τη ντόπια κουζίνα.

Για τα κρητικά αφεψήματα ενημέρωσε τους επιστήμονες η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αντωνία Τριχοπούλου. “Αυτό που τους επεσήμανα είναι ότι η Κρητική παραδοσιακή διατροφή είναι το λίκνο της μεσογειακής διατροφής, η καλύτερη εκδοχή της και είναι κάτι που πραγματικά το πιστεύω παρότι δεν είμαι από την Κρήτη. Δεν είναι υπερβολή να λέμε ότι η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που μπορεί να παράγει μια τόσο μεγάλη ποικιλία προϊόντων”, τόνισε η καθηγήτρια. Η κα Τριχοπούλου υπογράμμισε πολλές φορές τη σημασία του ελαιολάδου και των λαχανικών στη σωστή και ποιοτική διατροφή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κρητικά βότανα και αφεψήματα που παράγονται από αυτά. “Οφείλουμε όλοι μας να θυμηθούμε τα αφεψήματα βοτάνων, να τα βάλουμε στην καθημερινότητα και πριν τα προσφέρουμε στους ξένους, να μάθουμε να τα καταναλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Δεν καταλαβαίνω πώς έγινε το πρωινό μας μαρμελάδα με βούτυρο και ξεχάσαμε τη μαλλοτήρα, λίγο ντάκο με τυρί και ελιά”, σημείωσε.
Τα εύσημα των ξένων επισκεπτών δέχθηκε η κα Χρυσούλα Μαρινάκη, η οποία τους έδειξε τον τρόπο παρασκευής χορτόπιτας, στην οποία χρησιμοποίησε αγριοσέλινο, παπαρούνα, τσόχους, γαλατσίδες, λάπαθα, μάραθα, αγριοψαρές, ξινίδες, αγριόβλιτα, δυόσμο και άλλα ακόμα χόρτα, όλα από την περιοχή!
Από τη μεριά του ο κ. Γιώργος Καλώστος, γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ν. Αιγαίου, εξήγησε πως οι διατροφολόγοι γνώρισαν την παρασκευή τυριού από βοσκό της Κρήτης, δοκίμασαν τα αφεψήματα και γεύτηκαν τα χόρτα που τους προσέφερε η οικογένεια Μαρινάκη και εντυπωσιάσθηκαν από τη φιλοξενία.
Το απόγευμα οι επιστήμονες βρέθηκαν στο Μαράθι, όπου τους έγινε ενημέρωση για το ψάρι και σήμερα θα επισκεφθούν παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο κέντρο των Χανίων.

“Οδυνηρό που οι Κρητικοί εγκαταλείπουν τη διατροφή τους”
“Είναι οδυνηρό να βλέπει κανείς από τις διάφορες στατιστικές τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών”, επεσήμανε η κα Τριχοπούλου. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως “την ίδια στιγμή που στα βόρεια κράτη προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτά που οι παππούδες και γιαγιάδες παρέδωσαν στις επόμενες γενιές, αυτές τα εγκαταλείπουν. Απαιτείται μια προσεκτική μελέτη των τοπικών προϊόντων, έμφαση στην τυποποίηση και στην ποιότητα όχι την ποσότητα. Απαιτείται συνεργασία, να δουλέψουμε ομαδικά γιατί τότε θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα”.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα


Tags: , ,


Both comments and pings are currently closed.


content