Γράφει ο δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος, Γεωπόνος, Ερευνητής, Φυτοπαθολόγος, Οικοτοξικολόγος
Την Κυριακή στις 25 του Σεπτέμβρη του 2011 οργανώθηκε στην Παλαιόχωρα με πρωτοβουλία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και της Διεύθυνσης του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας μία άκρως ενδιαφέρουσα εσπερίδα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του νεόδμητου και πολυτελούς ξενοδοχείου Libyan Princess.
Τα θέματα της εσπερίδας «Τα παραδοσιακά τρόφιμα ως λειτουργικά τρόφιμα», «Η κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τουρισμό» και «Παραδοσιακές κρητικές συνταγές από τα Χανιά» αναπτύχθηκαν αντίστοιχα από τον Φραγκιαδάκη Γεώργιο αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, τη Ζωή Νόβακ διευθύντρια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας και την στο πτυχίο Χανιώτισσα σπουδάστρια ΤΕΙ Κρήτης Μαρία Στρατουδάκη. Η εσπερίδα περιελάμβανε και στρογγυλό τραπέζι για τη διατύπωση προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της Κρητικής Διατροφής. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα, ελάχιστη η συμμετοχή και απουσία των τοπικών Αρχών με εξαίρεση της Εκκλησίας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με την ευκαιρία της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης που πρέπει να οργανωθεί περισσότερο συντονισμένα και σε άλλους Δήμους της Κρήτης, αναφέρονται ορισμένα βασικά στοιχεία για την κρητική διατροφή που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη αν θέλουμε όντως το διατροφικό μας αυτό πρότυπο να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα.
1. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή πως η κρητική διατροφή ή δίαιτα ή κρητικό διατροφικό πρότυπο αναπτύχθηκε κάτω από ορισμένες κοινωνικές οικονομικές, θρησκευτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες , οι οποίες βοηθούν, ώστε τα διάφορα τρόφιμα να μετατρέπονται σε λειτουργικά.
2. Αυτό ξεκαθαρίζει πως η κρητική διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την παραπλανητική μεσογειακή δίαιτα, η οποία ενώ επινοήθηκε για σύγκριση του κρητικού διατροφικού προτύπου με εκείνο τον άλλων μεσογειακών λαών, στο τέλος τείνει να την υποκαταστήσει. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των άλλων διατροφικών προτύπων των μεσογειακών χωρών είναι το ελαιόλαδο. Η έρευνα του ιδρύματος Rockefeller στις ΗΠΑ αφορούσε αποκλειστικά την κρητική δίαιτα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδωσαν αφορμή για τη μελέτη από τον Ancel Κeys το 1960 της διατροφής 13.000 ατόμων σε 16 περιοχές επτά χωρών (Φινλανδίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Ελλάδας και τ. Γιουγκοσλαβίας) και τη γνωστή μελέτη Lyon Heart. Βασική κατά συνέπεια πρωτοβουλία πρέπει να αποτελεί κάθε προσπάθεια καταστολής των μεθοδεύσεων επικράτησης της μεσογειακής διατροφής που επιχειρούνται κι από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής που πρόσφατα ξεπήδησε και στα Χανιά.
3. Για να καταστούν λειτουργικά τα συμπεριλαμβανόμενα στην κρητική διατροφή τοπικά προϊόντα θα πρέπει να προσκτήσουν τους απαραίτητους «ισχυρισμούς υγείας» και να παράγονται οικολογικά. Δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της κρητικής διατροφής το ελαιόλαδο που έχει δεχτεί καταιγισμό καλύψεων για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με συνθετικά εντομοκτόνα, μεταξύ των οποίων και τα νευροτοξικά οργανοφωσφορικά. Είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί λειτουργικό τρόφιμο ο ντάκος, όταν το παξιμάδι είναι από συμβατικό στάρι που «λούζεται» στα ζιζανιοκτόνα και στα λιπάσματα, το τυρί ή η μυζήθρα να παράγεται από αιγοπρόβατα «διαποτισμένα» με αντιβιοτικά και η τομάτα που πέρα από το λεκαπένιο μπορεί να περιέχει και καμιά δόση από την καρκινογόνο ETU (Ethylenethiourea), τον μεταβολίτη των διθειοκαρβαμιδικών μυκητοκτόνων. Με ποια όρεξη να αναζητήσεις κρητικό σταμναγκάθι, που αποδείχτηκε πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όταν με τη συμβατική του παραγωγή «πνίγεται» στα νιτρικά λιπάσματα με κίνδυνο της παρουσίας των καρκινογόνων νιτροζαμινών στο πεπτικό σύστημα;
4. Η αποτελεσματικότητα της κρητικής δίαιτας περνάει μέσα από τη νηστεία της Ορθοδοξίας, η οποία φτάνει στις 180 – 200 μέρες τον χρόνο.
5. Η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αποτελεσματική επίδραση της κρητικής διατροφής στην υγεία του οργανισμού. Οι Κρητικοί που πήραν μέρος στις μελέτες σε ποσοστό 62% έκαναν καθημερινά έντονη σωματική και μόνο το 7% καθιστική ή ελαφριά δραστηριότητα.
6. Οι «πολλές μαμές δεν βγάζουν γερά παιδιά» λέει ένα λαϊκό απόφθεγμα. Οι σύνδεσμοι, οι σύλλογοι και τα κέντρα προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου της Κρήτης, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αποσυντονίζουν την όλη προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού ελαιόλαδου που αποτελεί τον αφαλό της κρητικής διατροφής.
7. Καθίσταται επιτακτική η ενημέρωση και η επιμόρφωση όλων όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα και των καταναλωτών, η ήπια διαφημιστική καμπάνια καθώς και η εκπαίδευση του μαθητόκοσμου, ώστε να ετοιμαστεί το μελλοντικό πρόπλασμα για την παραπέρα προώθηση της κρητικής διατροφής.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
Tags: εκδήλωση, κρητική διατροφή, Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας
Both comments and pings are currently closed.