Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα & της κρητικής διατροφής από την Περιφέρεια Κρήτης


Συνεδρίασε χθες η εκτελεστική επιτροπή για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη
Πρωτογενής τομέας & κρητική διατροφή στο μικροσκόπιο της Περιφέρειας

Την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα εξέτασε η εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, που συνεδρίασε στο Ρέθυμνο, υπό την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης μπήκε ο παραμελημένος πρωτογενής τομέας της Κρήτης και η μεταποίηση προϊόντων, τομείς που οφείλουν να ενισχυθούν, προκειμένου να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης.

Το όραμα της περιφέρειας είναι η επαναδιεκδίκηση της υπερηφάνειας και η καταξίωση των τοπικών προϊόντων, του γαστρονομικού πολιτισμού και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά.

Στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η Κρήτη να γίνει υπόδειγμα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης με την μετατροπή της σε νησί των «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα ικανοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών και θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση των κατοίκων της Κρήτης.

Στην προσπάθεια αυτή η Περιφέρεια θα χρησιμοποιήσει την προώθηση της ολοκληρωμένης αειφόρου διαχείρισης της παραγωγής, την ενίσχυση του brand name του νησιού ως προορισμό που παράγει «πράσινα» και ποιοτικά προϊόντα με ταυτόχρονο σεβασμό στην παράδοση και στον πολιτισμό.

Οι πυλώνες που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της Κρήτης

- τουρισμός

- πρωτογενής τομέας και η διαχείριση των προϊόντων του

- οι περιβαλλοντικές δράσεις που  έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης της βιομάζας καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων

- έρευνα και καινοτομία.

Ο πρωτογενής τομέας σχεδιάζεται, μαζί με τον τουρισμό, να γίνει ο στυλοβάτης μιας σύγχρονης οικονομίας με τη δημιουργία μιας υγιούς, βιώσιμης, δίκαιης και υποστηρικτικής, προς την κοινωνία, στρατηγικής για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης, την παραγωγή, διανομή, παρασκευή και κατανάλωση τροφίμων με τρόπους που θα προωθούν, θα διαφημίζουν και θα «γιορτάζουν» τον κρητικό διατροφικό πολιτισμο.

Όσο για τα τοπικά προϊόντα, στόχος είναι η προσφορά τοπικών προϊόντων ποιότητας, υψηλής ασφάλειας, των οποίων η παραγωγή θα χαρακτηρίζεται από την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων με την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στην κλιματική αλλαγή, η παραγωγή προϊόντων που θα έχουν το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τοπικότητας και της ποιότητας και θα στηρίζονται στην πολιτιστική κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων των φυσικών πόρων, των ζώων και των φυτών, η επιστροφή των ίδιων των κρητικών στην παραγωγή και κατανάλωση αυτού που είναι ποιοτικό, υγιεινό, αειφορικό, παραδοσιακό και ντόπιο.

Μεταξύ των σημείων – κλειδιών που υπογραμμίζονται εντάσσονται και:

Η αύξηση της βιολογικής παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία)

Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας των γεωργικών προϊόντων και η πιστοποίηση τους.

Η διάσωση & προώθηση των τοπικών ποικιλιών και φυλών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ενίσχυση της απασχόλησης.

Η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κρήτης.

Για την καλύτερη εφαρμογή του Σχεδίου οι δράσεις του έχουν χωριστεί σε δύο τομείς:

Παραγωγή προϊόντων και διαχείριση φυσικών πόρων (συμπεριλαμβάνει την φυτική και ζωική παραγωγή, την αλιεία και τους φυσικούς πόρους)

Κρητική Διατροφή (συμπεριλαμβάνει την Κρητική Κουζίνα, τον πολιτισμό, την παράδοση και τον γαστρονομικό τουρισμό, τα οποία στηρίζονται στην ουσία στα προϊόντα και τη δράση του πρωτογενή τομέα)

Η μελέτη πρόκειται να συζητηθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Πηγη: http://cretalive.gr


Tags: , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content