Υλικά 620 γρ. ζάχαρη 500 γρ. χυμός από φραγκόσυκα 3 κουταλάκια του γλυκού πηκτίνη χυμός ενός λεμονιού |
Εκτέλεση:
Παίρνετε ώριμα φραγκόσυκα, τα καθαρίζετε και τα πολτοποιείτε. Τα περνάτε από ψιλό κόσκινο ή τουλουπάνι. Παίρνετε το χυμό και τον βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και μετά από τα πρώτα 5 λεπτά βρασμού συμπληρώνετε την πηκτίνη, λιωμένη με 1 κουταλιά χλιαρό νερό και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνετε το ζελέ να βράσει για άλλα 5 λεπτά, ελέγχετε το βάρος και αν είναι 1 κιλό, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια τον ζελέ για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και τον βάζετε σε γυάλινα βάζα. Τα κλείνετε καλά και τα αναποδογυρίζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε τα βάζα σε ρεύματα αέρα να κρυώσουν γρήγορα ή με προσοχή, τα βουτάτε πρώτα σε χλιαρό νερό και μετά σε κρύο. Αφού κρυώσουν τα βάζα, γράφετε την ημερομηνία παρασκευής του ζελέ και αποθηκεύετε σε ξηρό μέρος.
Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης
Tags: γλυκές τοπικές γεύσεις, επιδόρπιο, κέρασμα
Both comments and pings are currently closed.