Υλικά:
10 κιλά αλεύρι
8 ποτήρια νερού λάδι
8 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού αλισίβα
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι κρασιού ρακί
1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα, γαρύφαλλα, μαστίχα (κοπανισμένα)
Ανάλογο σουσάμι
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια λεκάνη ½ κιλό αλεύρι και λίγο ζεστό νερό, αναπιάνετε το προζύμι (1 ολόκληρο) το οποίο αφήνετε να ανεβεί. Όταν ανεβεί το αναπιάνετε για δεύτερη φορά προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι και περιμένετε να ανέβει καλά. Στη συνέχεια βάζετε στο ανεβασμένο προζύμι τα μισά περίπου υλικά και τα ζυμώνετε καλά ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή. Μετά από 5-6 ώρες (ανάλογα με την εποχή) που υπολογίζετε ότι έχει ανεβεί η ζύμη, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Περνάτε τη ζύμη από τον κύλινδρο ή τη μηχανή του κιμά, πλάθετε τα κουλούρια, τα σισαμώνετε και τα τοποθετείτε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Όταν ανεβούν τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο μέχρι να παξιμαδιάσουν.
Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης
Tags: γλυκές τοπικές γεύσεις, επιδόρπιο, κέρασμα, κουλούρια, πρωινό
Both comments and pings are currently closed.