του Δημήτρη Μαριδάκη
Τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα, ενώ ακόμα μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά για τους ενηλίκους, τα οποία ξεπερνούν το 60%. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί, συνιστούν επιστροφή στις ρίζες και στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, η οποία μπορεί να προσφέρει σωματική υγεία αλλά και να δώσει διέξοδο στην οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, αφού αξιοποιεί τοπικά προϊόντα που είναι αρκετά φθηνά και βρίσκονται σε αφθονία.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες ο διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Γρηγόρης Ρίσβας μιλώντας με θέμα ‘Η διατροφή των παιδιών. Πρακτικές λύσεις στη σημερινή πραγματικότητα’, στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Ο κ. Ρίσβας τόνισε ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή κρητική διατροφή. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, επιστημονικές μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο καθηγητής κ. Καφάτος αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια οι Κρητικοί δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή, με συνέπεια να παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ειδικότερα παιδικής παχυσαρκίας.
«Αυτό που θα συνιστούμε λοιπόν είναι μια επιστροφή στις ρίζες, η οποία μπορεί να μας ωφελήσει και στο επίπεδο της υγείας αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας και της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Ρίσβας και διευκρίνισε ότι εκτός από τις διατροφικές συνήθειες απαιτείται αύξηση της σωματικής άσκησης και δραστηριότητας, οι οποίες επίσης έχουν εγκαταλειφθεί από τους σύγχρονους Έλληνες και Κρητικούς.
«Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην κρητική διατροφή μπορεί να ωφελήσει και την τσέπη των νοικοκυριών καθώς τα προϊόντα στα οποία βασίζεται είναι τοπικά, αρκετά φθηνά και βρίσκονται σε αφθονία.
«Η επιλογή της παραδοσιακής διατροφής που μιλάμε είναι μια αρκετά φθηνή επιλογή αφού τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα χόρτα κ.λπ., στα οποία βασίζεται, παράγονται τοπικά», σημείωσε ο κ. Ρίσβας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών στην κρητική παραδοσιακή κουζίνα, συνιστώντας όμως συγχρόνως η χρήση του να γίνεται «με το κουτάλι και όχι με το μπουκάλι».
ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι συμβουλές που έδωσε ο κ. Ρίσβας για το κολατσιό των παιδιών και μαθητών. «Αντί για το χαρτζιλίκι καλό θα ήταν να τους δώσουμε ένα κολατσιό», τόνισε και πρόσθεσε: «Το περιορισμένο χαρτζιλίκι που μπορούμε πλέον να δίνουμε στο παιδί μάλλον δεν του δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει το κατάλληλο τρόφιμο. Οπότε το καλύτερο είναι ο γονιός από το προηγούμενο βράδυ, με τη συμμετοχή και του παιδιού ώστε να μαθαίνει κι αυτό και να εκπαιδεύεται σε αυτή τη διαδικασία, να φτιάχνουμε μαζί το κολατσιό του. Το κολατσιό αυτό μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό σάντουιτς με φέτα, ντομάτα και ελιά. Αν πάλι θέλουμε να αποφύγουμε τη ντομάτα και γενικά τα υγρά λαχανικά ώστε να μην βραχεί το ψωμί μπορούμε να βάλουμε μαρούλι ή λάχανο. Υπάρχουν λύσεις για κάθε περίπτωση και καλό είναι αυτές τις λύσεις να τις προτείνουμε και στα κυλικεία των σχολείων», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ρίσβας.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
Tags: κουζίνα, Κρήτη, κρητικά προϊόντα, κρητική διατροφή, κρητική κουζίνα, Κρητικοί, Κρητικός, τοπικά προϊόντα, Τοπική γαστρονομική παράδοση, τοπική κουζίνα, υγεία, υγιεινή διατροφή
Both comments and pings are currently closed.