Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Η Περιφέρεια προχωρά τη διαδικασία για την ανάδειξη της γαστρονομικής αξίας της Κρήτης


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Συνάντηση για την ιεράρχηση σύνταξης φακέλων κατοχύρωσης προϊόντων και Τροφίμων της Περιφέρειας Κρήτης ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, με τη συμμετοχή των στελεχών της περιφέρειας και των εκπροσώπων των φορέων, που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης προϊόντων και τροφίμων, υποψήφιων για ένταξή στα συστήματα Ποιότητας (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής), καθώς και των αντίστοιχων προτεινόμενων προϊόντων από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και προσδιορίστηκαν τα προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία θα καταρτιστούν  άμεσα σχετικοί φάκελοι κατοχύρωσης των προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής, όπως σημείωσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, περιφερειακούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων.

Συνολικά, η Περιφέρεια Κρήτης έχει στα χέρια της από την μέχρι σήμερα διαβούλευση – η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 – πολλές προτάσεις προϊόντων, τις οποίες έχει ήδη αξιολογήσει.

Μέχρι στιγμής, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κρήτη έχουν πιστοποιηθεί στο παρελθόν 19 εδώδιμα προϊόντα και 12 κρασιά, ενώ συνολικά στη χώρα οι πιστοποιήσεις αυτού του είδους είναι 107.

Σε πρώτη φάση, όπως είπε η κα Βρέντζου, ο φάκελος της περιφέρειας Κρήτης θα περιλαμβάνει 20 ή 22 προϊόντα.

suskepsi-pop1



content