Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Μουσταλευριά


1ος τρόπος

Υλικά


Σταφύλια ώριμα
Aλεύρι ή σιμιγδάλι
ksp_029

Εκτέλεση:

Στύβουμε τα σταφύλια και τοποθετούμε το χυμό στη φωτιά. Λίγο πριν βράσει προσθέτουμε λίγο ασπρόχωμα – 1 χούφτα σε 4-5 κιλά μούστο- για να «κόψουμε» το μούστο.
Αφαιρούμε τον αφρό και όταν κατασταλάξει στραγγίζουμε με προσοχή και τον τοποθετούμε στη φωτιά να βράσει.
Πριν βράσει προσθέτουμε αλεύρι ή σιμιγδάλι σε αναλογία 1 μέρος σιμιγδάλι 9 μέρη μούστο ή 1 μέρος αλεύρι 5 μέρη μούστο. Ανακατεύουμε συνέχεια και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν έχει δέσει. Όταν δηλαδή ρίχνοντας λίγη κρέμα σ’ ένα βρεγμένο πιατάκι ξεκολλάει πολύ εύκολα. Σερβίρουμε σε μπωλ ή πιάτα ή ταψιά και πασπαλίζουμε με καρυδαμύγδαλα κοπανισμένα και κανέλλα.
Τρώγεται ωμή ή αποξηραίνοντας την στον ήλιο σε μπακλαβαδωτά κομμάτια για να χρησιμοποιηθεί ως κιοφτέρια το χειμώνα.

2ος τρόπος

Υλικά


6 φλιτζάνια τσαγιού μούστο 2 φλιτζάνια τσαγιού πετιμέζι

1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι

ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι καβουρντισμένο για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον μούστο, το πετιμέζι και το αλεύρι (το διαλύετε σε ένα μπολ, με λίγο νερό για να μην σβολιάσει). Δυναμώνετε σταδιακά τη φωτιά και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μουσταλευριά. Την βάζετε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί ή την μοιράζετε σε ατομικά μπολ. Όταν κρυώσει την στολίζετε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή/και σουσάμι.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης


Tags: , , , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content