Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Παξιμαδάκια γλυκά με προζύμι


Υλικά

3 κιλά αλεύρι
700 γρ. ζάχαρη
3 φλιτζάνια λάδι
300 γρ. σουσάμι
½ μπουκαλάκι κανελλόλαδο
2 κουταλάκια αλεσμένο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια μαστίχα
100 γρ. κόλιανδρο
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι πιπέρι
Προζύμι (περ. 1 φλιτζάνι)
ksp_079

Εκτέλεση:

Στην αρχή «αναπιάνουμε» το προζύμι, δηλαδή το ζυμώνουμε με ¾ του κιλού αλεύρι και λίγο νερό. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσει. Το επόμενο πρωί το ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια και τα χαράζουμε κάθετα σε φέτες, για να μπορούμε αργότερα να ξεχωρίσουμε τα παξιμάδια. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ή πάγκο και κυλάμε τα ψωμάκια πάνω, για να κολλήσει. Τα σκεπά-ζουμε και τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε στην αρχή σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) και στη συνέχεια σε πιο δυνατό. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να φάμε τα παξιμαδάκια μαλακά. Αν θέλουμε όμως, μπορούμε να τα ξεράνουμε ξαναβάζοντάς τα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να αφυδατωθούν τελείως και να γίνουν τραγανιστά.

 


Tags: , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content