1ος Τρόπος
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι*, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομένα, κανέλα και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο σουσάμι καβουρντισμένο. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.
2ος Τρόπος
Υλικά 3 αυγά χυμό 1/2 λεμονιού λάδι αλάτι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), όσο “σηκώσει” νερό |
Εκτέλεση:
Υπάρχει κι άλλη εκδοχή για την παρασκευή της ζύμης:
Χτυπάμε μαζί τα αυγά, το λεμόνι, το λάδι και το αλάτι και μόλις γίνουν ένα σώμα προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Η μετέπειτα διαδικασία είναι ίδια με τα «Ξεροτήγανα του πρώτου τρόπου».
Tags: γλυκές τοπικές γεύσεις, επιδόρπιο, κέρασμα
Both comments and pings are currently closed.