Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΣΤΟΧΟΙ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ» του προγράμματος «Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013» και σε συνέχεια των δράσεων που αναπτύσσει για την προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων για την εξέλιξη του νησιού σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό δημιουργεί το «Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας. Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου για τις ανάγκες του έργου, την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών στην Αργυρούπολη λόγω της αρχαίας Λάππας και του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος που συνδέεται μέσω ενός επισκέψιμου δικτύου περιπατητικών διαδρομών(Διαδρομές Ε4).

Σκοπός του Κέντρου είναι να αποτελέσει στέγη θεματικών δράσεων- εκδηλώσεων προβολής της Κρητικής διατροφής, των τοπικών προϊόντων του νησιού, και πόλο έλξης και πληροφόρησης των επισκεπτών. Το γενικό πλαίσιο και οι στόχοι του έργου αφορούν την περιοχή παρέμβασης, η οποία διαθέτει στοιχεία ικανά για την εξέλιξή της σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό, αναπτύσσοντας μία μορφή τουρισμού που έχει σαν κύριο σκοπό της τη γνωριμία με τον τοπικό διατροφικό πολιτισμό. Στόχος των συνεργαζόμενων εταίρων είναι η ανάπτυξη του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού με σημαντικές θετικές συνέπειες, όπως:

• την αξιοποίηση τοπικών υλών και παραδοσιακών προϊόντων
• την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής
• τον εμπλουτισμό και την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής προσφοράς
• την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας
• την ανάδειξη της γεύσης σε πόλο έλξης και ανάπτυξης.

Η έδρα του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας θα βρίσκεται στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου στο νεοκλασικό ανακαινισμένο κτίριο «Μανουσάκη» που παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο
Τηλ +30 2813400350
www.geusistour.com
www.cretan-nutrition.gr
Στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, προβλέπεται η ακόλουθη διαμόρφωση και δραστηριότητα:
Α. Κεντρική Είσοδος
Εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του κέντρου θα τοποθετηθεί η ταμπέλα του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, στην οποία θα δίδονται και οι πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και το πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Β. Χώρος Υποδοχής – Reception
H υποδοχή θα είναι υπεύθυνη για:
• Την ενημέρωση επισκεπτών για τις δράσεις του κέντρου.
• Τον προγραμματισμό οργανωμένων επισκέψεων από τουριστικά-εκπαιδευτικά γκρουπ.
• Το συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων του κέντρου.
• Την ξενάγηση των επισκεπτών.
• Την παροχή πληροφοριών πάσης φύσεως σχετικά με την κρητική δίαιτα, τα τοπικά προϊόντα, τα πιστοποιημένα εστιατόρια, τους τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες γαστρονομικού τουρισμού και τις προσφερόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί της Κρήτης.
• Την οργάνωση των παραγγελιών για τον εφοδιασμό του κέντρου με τα απαιτούμενα τοπικά προϊόντα για την υλοποίηση των δράσεών του (οινογνωσίες, γευσιγνωσίες, μαγειρικές επιδείξεις).
• Την οργάνωση και παραλαβή των φυλλαδίων και εντύπων άλλων φορέων.
• Τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Γ. Info-Kiosk
Σε συνέχεια του χώρου υποδοχής θα τοποθετηθούν προθήκες για την τοποθέτηση διαφημιστικών φυλλαδίων.
Δ. Βιβλιοθήκη
Σε συνέχεια του info-kiosk θα υπάρχει βιβλιοθήκη με Ελληνική και Ξένη βιβλιογραφία, η οποία θα καλύπτει όλες τις πτυχές της Κρητικής γαστρονομίας.
Ε. Εκθετήριο Κέντρου
Η παρουσίαση των τοπικών προϊόντων θα γίνεται σε επτά θεματικές γωνιές σε συνέχεια της βιβλιοθήκης. Οι επτά θεματικές γωνιές θα είναι:
- Κρητική δίαιτα.
- Ελιά και ελαιόλαδο.
- Λαχανικά χόρτα όσπρια και φρούτα.
- Κρητικά βότανα.
- Δημητριακά και προϊόντα ζύμης (καλιτσούνια, πίτες, τραχανάς, κλπ.).
- Γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα ζωικής παραγωγής.
- Κρητικός αμπελώνας.
ΣΤ. Χώρος Μαγειρικών Επιδείξεων
Ο χώρος αυτός θα είναι κάτω από το επίπεδο του χώρου της υποδοχής (Reception). Εκεί θα γίνονται μαγειρικές επιδείξεις, παρουσιάσεις τοπικών συνταγών και πειραματισμοί με την χρήση τοπικών προϊόντων.
Z. Χώρος Οινογνωσίας – Γευσιγνωσίας – Κελάρι Κέντρου
Συνέχεια του χώρου μαγειρικής οργανώνεται ο χώρος γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Στον χώρο αυτό θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών κλπ.
Τέλος, στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου η μελέτη προβλέπει να φυτευτούν κρητικά βότανα.
Το έργο θα κινηθεί σε συγκεκριμένα πεδία για την ανάπτυξη από κοινού δράσεων διασυνοριακού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός κοινού γαστρονομικού τουριστικού προορισμού «Κρήτη – Κύπρος».
Έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής παράδοσης και ταυτότητας, ως στοιχείο διαφοροποίησης της κυπριακής και κρητικής κουζίνας, από αυτή άλλων περιοχών, αξιοποιώντας την εμπειρία πετυχημένων γαστρονομικών προορισμών. Το έργο θα διασυνδέσει μεμονωμένες προσπάθειες με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας των δύο περιοχών στο γαστρονομικό τουρισμό».

prosklisi_kkg

 

11.30 – 12.00 Αγιασμός – Εγκαίνια

12.00 – 12.15 Χαιρετισμοί Επισήμων

12.15 – 12.30 Παρουσίαση Κρητικών χορών από τον Όμιλο
Βρακοφόρων Αργυρούπολης

12.30 – 13.00 Μπουφές Κρητικής Κουζίνας

13.00 – 14.30 Γαστρονομικά Δρώμενα

• Κρητικός Αμπελώνας: παρουσίαση των όλων των κρητικών ποικιλιών κρασιού και εκπροσώπηση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (www.winesofcrete.gr)

• Κρητική Κουζίνα: μαγειρική επίδειξη από την Λέσχη Φίλων Γαστρονομίας Ρεθύμνου με πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα με το brand name “Κρήτη”

Πληροφορίες: 2813400350, 2831340757, 2831340705content