Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Πηχτή


1ος τρόπος

 

Υλικά:

Κρέας χοιρινό (κεφάλι, πόδια)
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο, λεμόνι ή ξύδι

ksp_399

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και πλένετε με σχολαστικότητα το κεφάλι και τα πόδια του χοίρου και τα βάζετε να βράσουν με τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει και προσθέτετε ανάλογο αλάτι. Όταν βράσουν τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε από το ζωμό το λίπος και το βάζετε να βράσει τόσο, όσο να μείνει η ποσότητα που χρειάζεται (να σκεπάσει το κρέας). Προσθέτετε ανάλογο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και χυμό λεμονιού ή ξυδιού.

Αφαιρείτε κατόπιν τα κόκαλα από το κεφάλι και τα πόδια και κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε φόρμα ή μπολ και τα περιχύνετε με το ζωμό που έχετε ετοιμάσει.

2ος τρόπος

Υλικά για 8 μερίδες:

 

1 κομμάτι μπούτι ως 2 κιλά (τύπου καρρέ)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο, μαϊντανός
2-3 γαρύφαλλα
2 κλωνάρια σέλινο
φύλλο δάφνης, πιπέρι
2 φλιτζάνια τσαγιού άσπρο κρασί αρετσίνωτο
4 κουταλιές σούπας ξύδι
2 αυγά βραστά
αγγουράκια τουρσί
1 ασπράδι αυγού με το τσόφλι
2 κοφτές κουταλιές σούπας ζελατίνα

 

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα το χοιρινό μπούτι, το κρεμμύδι, το καρότο, 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, τα γαρύφαλλα, το σέλινο, το φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι και το κρασί. Το αφήνετε να βράσει ώσπου να εξατμισθεί σχεδόν το κρασί. Προσθέτετε το ξύδι και αρκετό ζεστό νερό, ώστε να το σκεπάσει. Βράζετε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Το βγάζετε από τον ζωμό και αφαιρείτε τα κόκαλα. Χωρίζετε το ψαχνό σε κομμάτια και τα τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ ή σε φόρμα, σκορπίζοντας ανάμεσα τα βραστά αυγά, το καρότο και το τουρσί σε μικρές φέτες.

Παίρνετε 5 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό αφού του αφαιρέσετε το λίπος, προσθέτετε το ασπράδι με το τσόφλι του αυγού και τον βράζετε επί 2 λεπτά περίπου. Τον αφήνετε να μείνει 10 λεπτά και τον περνάτε από λεπτή σουρωτήρι, στρωμένο με τουλουπάνι. Ρίχνετε την ζελατίνα σε μισό φλιτζάνι τσαγιού κρύο νερό. Την προσθέτετε στο ζωμό και τον ξαναζεσταίνετε. Τον ρίχνετε πάνω στα κομμάτια του χοιρινού. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο μερικές ώρες, για να παγώσει και να πήξει. Σερβίρετε την πηχτή με γαρνιτούρα πράσινη σαλάτα, μικρές φέτες ντομάτας και μαύρες ελιές.

Σημ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπούτι χοιρινού με κεφάλι.

Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης


Tags: , ,


Both comments and pings are currently closed.


content