Ξηροί καρποί
Γενικές πληροφορίες
Οι ξηροί καρποί είναι μια ακόμη αγαπημένη γεύση για τους Κρητικούς. Πλούσιες πηγές λινολεϊκού και λινολενικού οξέος (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος μας), αποτελούν αληθινή ασπίδα για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί της Κρήτης προέρχονται από δέντρα που συνήθως καρπίζουν μόνα τους, χωρίς καλλιεργητική φροντίδα. Καρυδιές, καστανιές και αμυγδαλιές δεν καλλιεργούνται συστηματικά αλλά έτσι όπως καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο νησί! Και τα προϊόντα που παράγουν (κανόνας για τα Κρητικά Είδη διατροφής) είναι απαλλαγμένα εντελώς από χημικά υπολείμματα.
Πηγές:
- Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής
- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων)
Διατροφική Αξία
Οι ξηροί καρποί, όπως τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, καταναλώνονταν συχνά στα πλαίσια της Κρητικής δίαιτας. Η κατανάλωση ξηρών καρπών παρουσιάζει διάφορα οφέλη για την υγεία (Sabate & Ang 2009). Είναι πλέον γνωστό ότι η τακτική κατανάλωση τους προστατεύει από την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Πρόσφατες μελέτες όμως υποστηρίζουν ότι ίσως σχετίζεται και με άλλες ευεργετικές δράσεις. Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες δεν υπάρχουν δεδομένα προς το παρόν. Και στα δύο φύλα φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χολολιθίασης, ενώ η τακτική κατανάλωση σε βάθος χρόνου συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Τέλος, υπάρχουν προς το παρόν λίγα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ίσως στις γυναίκες η κατανάλωση ξηρών καρπών ασκεί και αντικαρκινικές δράσεις.