Υλικά 10 κιλά αλεύρι 1 κιλό λάδι 2,5 κιλά ζάχαρη 50 γρ. κανελλογαρύφαλλα αλεσμένα 25 γρ. μαστίχα κοπανισμένη (μαζί με τη ζάχαρη) 25 γρ. κόλιανδρο 50 γρ. σόδα ½ κιλό σουσάμι ανάλογο προζύμι |
Εκτέλεση:
Από το βράδυ φτιάχνετε το προζύμι με 3-4 κιλά αλεύρι και ζεστό νερό. Το πρωί βάζετε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά μαζί, το προζύμι και με λίγο ζεστό νερό τα ζυμώνετε να γίνει μια ζύμη μαλακή. Πλάθετε τη ζύμη σε μακρόστενα κομμάτια και τα κυλάτε πάνω στο σουσάμι. Τα χαράζετε με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείτε πάνω σε σανίδι με πετσέτα, τα σκεπάζετε με μάλλινο ύφασμα και τα αφήνετε να ανεβούν. Αφού ανεβούν τα βάζετε σε λαμαρίνα και τα φουρνίζετε. Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από το φούρνο, τα κόβετε και τα ξαναφουρνίζετε για να παξιμαδιάσουν.
Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης
Tags: παξιμάδι, ψωμί - ζυμαρικά
Both comments and pings are currently closed.