Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Eυζωία: ένα μονοπάτι ευτυχίας


του Γιάννη Αποστολάκη, Chef ΜΑΙΧ, Μέλος του ΔΣ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Κάνοντας χρήση της μακρόχρονης εμπειρίας μου στο χώρο της γαστρονομίας,  εργαζόμενος σε διάφορες κουζίνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας αφιερώσει αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο αναζητώντας ποιοτικά προϊόντα για την γευστική ικανοποίηση που ερεθίζουν τον ουρανίσκο των ανθρώπων που με εμπιστεύονται, έχω καταλήξει εδώ και καιρό ότι τα ιδανικότερα γευστικά προϊόντα είναι τα βιολογικά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 που έγινε μελέτη των 7 χωρών υπό την επίβλεψη του Anjel keys γινόταν ελάχιστη χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φυτοφαρμάκων στη χώρα μας. Τότε και παλαιότερα ήταν η εποχή που οι αγρότες ενάλλασσαν τις καλλιέργειες στα χωράφια, κλάδευαν τα δέντρα αυστηρά, έβοσκαν τα ζώα τους μέσα, δημιουργώντας φυσική λίπανση των χωραφιών. Τότε βέβαια δεν είχαν την πληροφόρηση ότι κάνοντας χρήση συγκεκριμένων λιπασμάτων – φυτοφαρμάκων θα αύξανε την παραγωγή, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είχαν ούτε ρεύμα στα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό οι προγονοί μας βάδιζαν το μονοπάτι της ευζωίας, λιτοδίαιτο μεν αλλά πλούσιο σε υγεία και ανθρώπινες σχέσεις.

E.T.: The Extra-Terrestrial dvd

Primal Fear movie download

Με την εξέλιξη του χρόνου αρχίσαμε την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων – φυτοφαρμάκων, αυξάνοντας την παραγωγή και πλέαμε σε πελάγη ευφορίας, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψην ότι πλήθαιναν τα καταλυμένα κρεβάτια στα νοσοκομεία και ότι γινόμασταν παχύσαρκοι με ότι επακολουθεί.

Hercules download

*[Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα απ όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα. Όπως σημείωσε ο Κάρλα Λέιζερ, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία σιδηρού, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, προστατεύοντας από τον καρκίνο και της καρδιοπάθειες. Το συμπέρασμα της μελέτης η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, θέτει τέλος σε μια έντονη και πολύχρονη διαμάχη. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων].

Η πολύχρονη εμπειρία μου, με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά γεωργικά – κτηνοτροφικά προϊόντα υπερτερούν γευστικά – αρωματικά από τα συμβατικά. Η δημιουργία μιας σαλάτας αποτελούμενη μόνο από βιολογικά λαχανικά, μας ταξιδεύει γευστικά σε πελάγη ευτυχίας, καθ’ότι αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματα που διαθέτουν και διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου μας. Αιτία αυτού του γευστικού αποτελέσματος είναι η μη χρήση χημικών λιπασμάτων που έχει ως αποτέλεσμα  την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη των φυτών.

Jack and Jill vs. the World divx

The Untouchables psp

Ίσως είναι καιρός τα Χάνια και γενικότερα η Κρήτη να γίνει το βιολογικό περβόλι της Ευρώπης μαζί με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Έχοντας αυτά τα προϊόντα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης μπορούν να δημιουργήσουν γευστικούς πειρασμούς και να καλύψουν τις γαστρονομικές απαιτήσεις των χιλιάδων επισκεπτών. Σημαντικότερο είναι ότι δια μέσου της γευστικής απόλαυσης χτίζουμε την θωράκιση της υγείας και της ευτυχίας.

Πηγή: Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας


Tags: , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content