Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Η Κρήτη γαστρονομικός προορισμός με το Κρητικό κρασί να παίζει κεντρικό ρόλο στην γαστρονομική μας διπλωματία.


Πρώτος γαστρονομικός προορισμός στην Ελλάδα θεωρείται η Κρήτη. Αυτό επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Νομών Χανίων – Ρεθύμνης και το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας στο ΕΒΕΧ.

ksp_007 Οπως ανέφεραν οι ομιλητές ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος αναπτύσσει διεθνώς σημαντική δυναμική μπορεί να γίνει ένας από τους κύριους λόγους τουριστικής επισκεψιμότητας και στον Νομό Χανίων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνου, κ. Αντώνης Ντουράκης,  ‘στόχος μας είναι να συζητήσουμε με τους επαγγελματίες του χώρου εστίασης για να δούμε πώς από κοινού θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η Κρήτη θεωρείται ο πρώτος γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και χρειάζεται βοήθεια από όλους όχι μόνο από τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία αλλά και από τους παραγωγούς’.

Ο κ. Ντουράκης επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν γινόναν σωστά η προώθηση του εμφιαλωμένου αλλά και του χύμα τοπικού κρασιού.
‘Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και ο καταναλωτής γυρνά πίσω στο ντόπιο προϊόν είτε πρόκειται για το κρασί είτε για άλλα παραδοσιακά προϊόντα’, σημείωσε. Το μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ του ΜΑΪΧ, κ. Γιάννης Αποστολάκης, τόνισε ότι: ‘Τα εστιατόρια δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή ως προς τα τοπικά προϊόντα. Διότι ένας επισκέπτης που έρχεται στα Χανιά θέλει να δοκιμάσει τα τοπικά φαγητά και το τοπικό κρασί. Δεν ταξιδεύει για να έρθει να πιει το ίδιο κρασί που πίνει και στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προσπαθούμε να συνδυάζουμε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα διάθεσης, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η τοπική οικονομία’.
‘Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καλά και βραβευμένα εστιατόρια λειτουργούν με προϊόντα της περιοχής τους και μάλιστα οι σεφ τα ψάχνουν οι ίδιοι για να βρουν την καλύτερη ποιότητα’, επεσήμανε. Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι απαιτείται ‘να δώσουμε την ανάλογη βαρύτητα στα ντόπια προϊόντα και να τα προωθήσουμε στα τοπικά καταστήματα εστίασης δουλεύοντας πάνω σε αυτά και παρουσιάζοντας καινούρια πιάτα σε συνδυασμό με τα παλιά’.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ζωή Νόβακ, διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας” όπου μίλησε για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού διεθνώς και την ευκαιρία να αποτελέσει η Κρήτη διεθνή γαστρονομικό προορισμό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προβολής της Κρητικής Διατροφής και της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και κρασιών. Η κα Νόβακ επίσης αναφέρθηκε στην πιστοποίηση των εστιατορίων με το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” στα πλαίσια της επιστροφής στην ποιοτική Κρητική γαστρονομία και στην γνωριμία των καταναλωτών με τις παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα του νησιού μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κρητικού πολιτισμού. Κλείνοντας κατέληξε ότι διεθνώς έχει αποδειχτεί ότι ο “γαστρονομικός πατριωτισμός” επιβραβεύεται οικονομικά και οι εστιάτορες και ξενοδόχοι μόνο να κερδίσουν έχουν στηρίζοντας το τοπικό κρασί, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής μας διπλωματίας.

Στην εκδήλωση με θέμα: ‘Κρασί και Εστίαση’ συμμετείχαν επαγγελματίες της εστίασης, ενώ προσφέρθηκε άφθονο κρασί από ‘λιαστά σταφύλια’ και γευστικά ‘σουβλάκια’ από ξεχωριστό μίγμα φάβας, τυριών, ρεβιθιών και μοσχαριού, που δημιούργησε ο σεφ του ΜΑΪΧ  και μέλος του Δικτύου, κ. Γιάννης Αποστολάκης Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του ΙΝΚΑ και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα


Tags: , , , , , , , ,


Both comments and pings are currently closed.


content