Υλικά
1 ματσάκι άνιθο |
Εκτέλεση
Αγόγλωσσοι: Το επονομαζόμενο και ως ‘ψάρι του βουνού’ διότι μαγειρεύεται όπως η μαρίδα, τηγανητό με αλεύρι ή κουρκούτι και φυσικά με ελαιόλαδο. Μαζεύουμε τις κορυφές, τις πλένουμε με λίγο αλεύρι και αλάτι και είναι έτοιμες για το τηγάνι μας. Με το ίδιο χόρτο γίνονται και οι ‘Αγογλωσσοκεφτέδες’. Ως χόρτο έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.
Αγόγλωσσος -σε μικρά κομματάκια που έχουν ζεματιστεί πρώτα- μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, μάραθο, λάδι, αλεύρι και άνηθο είναι τα συνθετικά τους. Πλάθονται όλα τα υλικά μαζί. Οι αλευρωμένοι ‘αγογλωσσοκεφτέδες’ τηγανίζονται σε ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Πηγή συνταγής: Παντελάκη Ιωάννα, Σεφ Κρητικής Κουζίνας.
Λίγα λόγια για το φυτό:
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Boraginaceae
ΕΙ∆ΟΣ: Anchusa azurea
ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ: Aγόγλωσσος
Περιγραφή
Είναι πόα πολυετής µε βλαστό όρθιο τριχωτό τα φύλλα είναιλογχοειδή καιτα άνθη χρώµατος µπλε. Η άνθισή του γίνεται από τον Απρίλιο έως το Μάιο.
Το φυτό αυτό δεν έχει µεγάλη εξάπλωση, βρίσκεται σε µικρούς πληθυσµούς
σε όλη την Κρήτη και το συναντάµε σε άκρες δρόµων, χωραφιών κυρίως σε
πεδινές, ηµιορεινές περιοχές. Ο αγόγλωσσος είναι έτοιµος για κατανάλωση
από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Από αυτόν καταναλώνονται τα τρυφερά φύλλα, που τρώγονται όπως το σπανάκι και ,επιπλέον, τα φύλλα αφού βραστούν πλάθονται σαν κεφτέδες. Είναι χόρτο που τρώγεται µόνο του, δεν
συνδυάζεται µε άλλα χόρτα, είναι εύγευστο και γλυκό. Αναφέρεται ότι, η ρίζα και οι σπόροι του είναι καθαρτικοί (Προφορική µαρτυρία)
Πηγή: Γογονάκη Κατερίνα
Tags: Αγόγλωσσος, νηστεία, νηστίσιμες συνταγές, χόρτα, χόρτα και λαχανικά
Both comments and pings are currently closed.