Get Adobe Flash player
menu
Cretan Quality Label Cretan Quality Label
menu
 
 
content

Έντονο ενδιαφέρον στην Ταιβάν για τα Κρητικά προϊόντα και το τουρισμό


Την ίδρυση και λειτουργία μόνιμου γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης στη πρωτεύουσα της Ταιβάν, Ταιπέι, για την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης αλλά και του τουρισμού της, πρότεινε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ταιβάν Vanessa Shih η οποία συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ταιβάν, στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης τροφίμων-ποτών «International Food Show Taipei 2014» που πραγματοποιήθηκε 25 με 28 Ιουνίου και συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης με δικό της περίπτερο μετά από πρόσκληση της Κυβέρνησης της Ταιβάν.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών Vanessa Shih, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του ομογενή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ταιβάν Βασίλη Βαγιού, του Διευθυντή των Κινεζικών Αερογραμμών στη Ταιβάν Michael Lo, και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου αναφέρθηκε στην υψηλή διατροφική αξία των ποιοτικών-πιστοποιημένων προϊόντων που παράγει η Κρήτη με την ενιαία ονομασία (brand name) «ΚΡΗΤΗ», όπως επίσης στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού που προσφέρει το νησί μας όλο το χρόνο. Απαντώντας δε στη πρόταση της Υφυπουργού Εξωτερικών για τη λειτουργία μόνιμου γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης στη Ταιπέι, για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού από την Ταιβάν στην Κρήτη και στην Ελλάδα, η κ. Βρέντζου απάντησε ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές που υπάρχουν.

Επισημαίνεται ότι την Άνοιξη του 2014 η υφυπουργός της Ταιβάν είχε επισκεφθεί την Κρήτη και είχε παραμείνει στο Ηράκλειο για μερικές ημέρες, όπου είχε την ευκαιρία να «γευτεί» τη φιλοξενία του νησιού. Μάλιστα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της στο Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη που είχε γνωρίσει κατά την παραμονή της. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετική φιλοξενία που βίωσε στη Κρήτη, και μίλησε με ενθουσιασμό για τον ποιοτικό τουρισμό, τα αρχαιολογικά μνημεία, τη γαστρονομία,  και τα προϊόντα, λόγοι που την έκαναν –όπως είπε- να προτείνει την παρουσία μόνιμης αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κρήτης στη Τάιπει.

Συναντήσεις με φορείς τουρισμού, ερευνητικών-επιστημονικών ιδρυμάτων και εισαγωγείς τροφίμων

Στο πλαίσιο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, η κ. Βρέντζου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών πρακτορείων της Ταιβάν, ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και με εισαγωγείς τροφίμων.

Ειδικότερα προωθώντας το τουρισμό της Κρήτης η κ. Βρέντζου συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ταιβάν –Phoenix Tours- κ. Anthony Liao. Ο κ. Liao κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πολιτισμό, στην ιστορία, και στη κουλτούρα της Ελλάδας, τόνισε ότι  κάθε χρόνο πάνω από 11 εκατομμύρια Ταϊβανέζοι κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Ο διευθυντής του μεγάλου τουριστικού οργανισμού στη Ταιβάν, τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει αυξανόμενος τουρισμός από τη χώρα του στην Ελλάδα και στη Κρήτη, εφόσον λειτουργήσει μόνιμο γραφείο Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ταϊπέι, και να υπάρξει απευθείας αεροπορική διασύνδεση.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά της περιέγραψε τον υλοποιούμενο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, με την διασύνδεση του τουρισμού με την ιστορία, τον πολιτισμό, και τον πρωτογενή τομέα-Κρητική διατροφή. Παράλληλα στη Ταϊπέι στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Παπαβασιλείου επισκέφθηκαν ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Πάρκα του κόσμου το «Hi-Tech Promotion Center-Doet» όπου συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του και εκπρόσωπο της τοπικής Κυβέρνησης κ. William Tang. Ο κ. Tang ενημέρωσε για τις καινοτόμες δράσεις που παράγει το Τεχνολογικό Πάρκο, λέγοντας ότι η Ταιβάν αποτελεί πύλη εισόδου για την Ασία στους τομείς της βιομηχανίας και της καινοτομίας. Τόνισε μάλιστα ότι μόνο στο «Hi-Tech Promotion Center-Doet» ο ετήσιος οικονομικός τζίρος που πραγματοποιεί ξεπερνά το 1,4 δις δολάρια ΗΠΑ.

Η κ. Βρέντζου στη σύντομη τοποθέτηση της ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό όπου τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα του νησιού (ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ) που παράγουν υψηλή τεχνογνωσία και καινοτόμες δράσεις, είναι διασυνδεμένα τόσο με τον κλάδο του τουρισμού όσο και με τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος υπήρξαν και συναντήσεις με μεγάλους εισαγωγείς τροφίμων-ποτών, όπως με το διευθυντή και τα στελέχη της εταιρείας τροφίμων «UNICOM CORPORATION». Η εταιρεία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης για λάδι, κρασί, σταφίδα και βότανα.

Η Αντιπεριφερειάρχης αφού παρουσίασε τα διατροφικά πλεονεκτήματα –Κρητική διατροφή, δίαιτα- και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας και το brand name «ΚΡΗΤΗ», επεσήμανε ότι θα ενημερώσει άμεσα συνεταιρισμούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει απευθείας επαφή-συνεννόηση.content